fbpx

Artritis is de medische benaming voor een ontsteking in een of meerdere gewrichten. We spreken van monoartritis als er maar één gewricht ontstoken is. Bij ontsteking van 2-4 of 5 en meer gewrichten wordt respectievelijk gesproken van oligoartritis of polyartritis. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van artritis. Behalve een bacteriële infectie die kan ontstaan na bijvoorbeeld een verwonding aan een gewricht, kan artritis ook onderdeel zijn van een systemisch ziektebeeld zoals reuma.

Een vaak voorkomende klacht bij reumatoïde artritis zijn reumatische voeten en tenen. Hierbij kunnen de flexibele inlegzolen van Fusselastic een oplossing bieden voor pijnlijkheid bij het lopen.

Artritis of artrose?

Vaak worden artritis en artrose door elkaar gehaald, met name reumatische artritis en polyartrose. De symptomen van beide aandoeningen hebben inderdaad veel overeenkomsten. De gewrichten zijn pijnlijk. Vaak voelen de gewrichten ook gezwollen aan. Het bewegen van de gewrichten gaat moeizaam. Bij artrose is er echter geen sprake van een ontsteking van het gewricht. De klachten bij artrose worden veroorzaakt door slijtage en het verloren gaan van kraakbeen. Het is wel zo dat bij artritis de ontsteking uiteindelijk kan leiden tot slijtage van het gewricht en dus secundair tot artrose. Aangezien de behandeling van artritis en artrose verschillend zijn, is het wel van groot belang dat de juiste diagnose in een vroeg stadium gesteld wordt. Ga daarom altijd naar uw huisarts.

Symptomen van artritis

Net zoals bij andere ontstekingen in het lichaam zijn de hoofdsymptomen bij een ontsteking in een gewricht pijn, zwelling, roodheid en soms koorts. Het gewrichtsvocht dat onder normale omstandigheden zorg draagt voor de ‘smering’ van een gewricht raakt vaak ook ontstoken. Hierdoor kan het gewricht op den duur niet meer soepel bewegen. Ook het kraakbeen dat in het gewricht zit en het gewrichtskapsel dan om het gewricht heen ligt, raken bij artritis meestal ontstoken.

Oorzaken van artritis

Artritis kan veroorzaakt worden door een infectie met bacteriën. Deze kunnen in het gewricht terecht komen bij bijvoorbeeld een verwonding door trauma van buitenaf. Ook is het mogelijk dat artritis optreedt als complicatie van een infectie elders in het lichaam, bijvoorbeeld bij de ziekte van Crohn. Artritis kan tevens ontstaan bij een auto-immuunziekte, zoals bij reumatoïde artritis. Voor alle vormen van gewrichtsontsteking geldt dat bij langdurige problemen  het kraakbeen in het gewricht aangetast wordt. Dit kraakbeen geneest meestal heel slecht. Als een gewrichtsontsteking te lang duurt, leidt dit kraakbeenverlies tot artrose.

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een chronische ziekte waarbij meerdere gewrichten ontstoken raken. De oorzaak van reumatoïde artritis is niet bekend. Dit ziektebeeld komt zowel bij mannen als vrouwen voor. De klachten beginnen meestal tussen het 40e en 50e levensjaar. De symptomen zijn pijnlijke, gezwollen en stijve gewrichten. Bij reumatoïde artritis is er sprake van een ontsteking door een auto-immuunziekte. Dit betekent dat het afweersysteem zich ten onrechte richt op gezonde cellen van het eigen lichaam. Er ontstaat zo een ontstekingsbeeld zonder dat er sprake is van een bacterie of een andere externe oorzaak.

Reumatoïde artritis heeft een grillig verloop. Het ziektebeeld kan plotseling of langzaam ontstaan. De gewrichtsklachten kunnen ernstig zijn, maar soms ook weer enige tijd verminderen. Waardoor reumatoïde artritis ontstaat, is niet bekend. Wel weten we dat het een auto-immuunziekte is. Deze ziekte is niet erfelijk, maar het komt in sommige families vaker voor dan bij andere. Uit onderzoek is gebleken dat roken een belangrijke risicofactor is voor het ontstaan van reumatoïde artritis.

Symptomen reumatoïde artritis

Bij reumatoïde artritis ontstaan meerdere gewrichtsontstekingen door een auto-immuunreactie. Voorkeursplaatsen voor deze ontstekingen zijn de handen, de polsen en de voeten, maar ook andere gewrichten kunnen ontstoken raken. De klachten komen vaak symmetrisch voor, bijvoorbeeld in beide voeten. De symptomen van reumatoïde artritis zijn pijn, zwelling en stijfheid van de gewrichten. Ook algemene symptomen zoals koorts en een grieperig gevoel  kunnen aanwezig zijn. Reumatoïde artritis begint vaak sluipend. Het afweersysteem valt de gewrichten en de gewrichtskapsels aan waardoor er een chronische ontsteking ontstaat. Hoe langer dit duurt, hoe meer gewrichten er aangetast worden.  

Reumatische voeten

Een vaak voorkomende klacht bij reumatoïde artritis zijn reumatische voeten. Ongeveer 70% van patiënten met reumatoïde artritis heeft last van voetproblemen. Er ontstaan dan ontstekingen in en rondom de voetgewrichten. Dit kan zeer pijnlijk zijn bij het lopen.

Typerend voor reumatische voeten is het ontstaan van dikke knobbels bij de tenen die daardoor scheef gaan groeien. Dit kan leiden tot verschillende secundaire problemen, zoals het ontstaan van hamertenen, klauwtenen, likdoorns en eeltplekken. Het gevolg is dat de schoenen op den duur niet meer goed passen. Het lopen wordt allengs steeds moeilijker en pijnlijker.

Behandeling van reumatische voeten

Reumatoïde artritis is niet te genezen, maar er bestaan wel goede   behandelingen. Een vroege diagnose en een adequate behandeling zijn bepalend voor de prognose van deze ziekte. Bij langdurige klachten kan reuma leiden tot slijtage en dus tot artrose van de gewrichten.

Doorverwijzing door de huisarts naar een reumatoloog is meestal de gebruikelijke gang van zaken. Bij het opstellen van een behandelplan door de reumatoloog wordt de pijn bestreden met medicijnen en andere ontstekingsremmende maatregelen. Het doel is om ervoor te zorgen dat de ontsteking zo veel mogelijk wordt afgeremd en de pijn op die manier wordt verminderd.

Verlichting van klachten bij reumatische voeten

Omdat reumatoïde artritis niet te genezen is, bestaat de behandeling voornamelijk uit het verminderen van de ontsteking. Desalniettemin kunnen vooral in de voeten secundaire klachten ontstaan, zoals afwijkingen aan de stand van de tenen door het ontstaan van gewrichtsknobbels.

Een van de problemen die mensen met reumatoïde voeten ervaren is het ontstaan van pijnlijke drukplekken en zelfs wonden door een afwijkende stand van de tenen. Een orthopedisch schoentechnicus kan dan adviseren over de aanschaf van speciale schoenen, aangezien confectieschoenen meestal te veel druk uitoefenen op de voeten en de tenen. Steunzolen in de schoenen kunnen ook een aanvullende manier zijn om de pijnlijkheid bij het lopen te verminderen.

Fusselastic inlegzolen bij reumatische voeten

De Fusselastic op maat gemaakte steunzolen kunnen een oplossing bieden bij klachten door reumatoïde voeten en tenen. Fusselastic steunzolen zijn slecht 1 mm dik en passen daarom in iedere schoen. Omdat Fusselastic inlegzolen korter zijn dan reguliere steunzolen van de podoloog komen de tenen bij Fusselastic steunzolen geheel vrij te liggen in de schoen. Geen druk meer op uw zere tenen! Door het zachte kussentje van de inlegzolen van Fusselastic wordt de stand van de tenen tevens verbeterd. Dit alles zorgt ervoor dat pijn door reumatoïde tenen wordt verminderd en het lopen weer een stuk aangenamer wordt.


    Cart