fbpx

Meer levenslust met gezonde voeten

Polyneuropathie

Wat is een polyneuropathie ?

Polyneuropathie is een aandoening waarbij de zenuwen in de armen en de benen zijn aangetast. Het kan hierbij gaan om de gevoelszenuwen (sensorische zenuwen), de bewegingszenuwen (motorische zenuwen) of om een probleem met beide soorten zenuwen. Het aantasten van de zenuwen begint meestal aan de uiteinden van de lange zenuwen van de benen. De symptomen van polyneuropathie beginnen daarom vaak bij de tenen. Polyneuropathie kent veel verschillende oorzaken en heeft meestal een langzaam progressief beloop. De behandeling van deze ziekte is afhankelijk van de oorzaak.

Polyneuropathie is een aandoening die onder de categorie spierziektes valt. Het is een aandoening waarbij de zenuwen in de armen en de benen worden aangetast. Zowel de gevoelszenuwen als de bewegingszenuwen kunnen door deze ziekte steeds slechter gaan functioneren. Polyneuropathie kan snel beginnen, maar meestal is er sprake van een langzaam en progressief verloop van deze ziekte. De verschijnselen beginnen vaak in de tenen en de voeten. In een later stadium breiden de symptomen zich uit tot de onderbenen, de vingertoppen en de handen. Polyneuropathie is een symmetrische aandoening. De verschijnselen treden in gelijke mate aan de linker- en rechterkant van het lichaam op.

Wat zijn de symptomen van polyneuropathie?

Bij polyneuropathie ontstaan de symptomen meestal langzaam. De verschijnselen komen symmetrisch voor aan de benen en aan de armen. Vaak zijn de klachten erger aan de benen. De eerste verschijnselen van deze aandoening zijn meestal in de tenen of in de voeten merkbaar. De symptomen van polyneuropathie kunnen per persoon zeer verschillen. De ernst van de symptomen kan variëren van milde klachten tot een ernstige handicap voor de patiënt.

Vaak komen bij deze aandoening slappe armen en benen, gevoelsstoornissen en evenwichtsproblemen voor. Als de gevoelszenuwen zijn aangetast, zijn er symptomen te verwachten zoals tintelingen, een brandende of stekende pijn of juist een soort gevoelloosheid in armen en benen. Patiënten kunnen het gevoel hebben dat ze op watten lopen. Dit kan ook weer leiden tot evenwichtsproblemen. Als de bewegingszenuwen zijn aangetast, zijn er symptomen te verwachten zoals afname van de spierkracht en daarna spierzwakte in de armen en de benen. Bij spierzwakte in de benen kan dit resulteren in bijvoorbeeld klapvoeten. Bij spierzwakte door polyneuropathie is aan de buitenkant van de armen en de benen soms te zien dat deze dunner zijn geworden, omdat de spiermassa in de ledematen minder is geworden.

Wat zijn oorzaken van polyneuropathie?

Polyneuropathie kan erfelijk of verworven zijn. Bij een erfelijke zenuwziekte zijn de symptomen soms al bij de geboorte aanwezig. Bij verworven polyneuropathie zijn er veel verschillende oorzaken te noemen.

De meest voorkomende oorzaken van polyneuropathie zijn diabetes (suikerziekte), overmatig alcoholgebruik, behandeling met bepaalde medicijnen, chronische nierziekte, vitaminetekorten (met name vitamine B) en een te traag werkende schildklier.

Voor de behandeling van polyneuropathie is het belangrijk om te weten wat de oorzaak van het ontstaan van de ziekte is. De oorzaak van polyneuropathie zo snel mogelijk achterhalen is bepalend voor het verloop van ziekte. Door snel de onderliggende oorzaak te behandelen, kunnen de verschijnselen van polyneuropathie beperkt worden en soms zelf verdwijnen. Helaas is gebleken dat bij een groot aantal patiënten de oorzaak van de polyneuropathie onbekend is en blijft.

Hoe wordt de diagnose polyneuropathie gesteld?

Op basis van de symptomen kan de diagnose polyneuropathie vaak al gesteld worden. Verder onderzoek richt zich met name op het vinden van de onderliggende oorzaak van de polyneuropathie. Als er op voorhand een duidelijk aanwijsbare oorzaak voor de polyneuropathie is, zoals bijvoorbeeld diabetes, is verder onderzoek niet altijd nodig.

Patiënten met polyneuropathie klachten komen vaak uiteindelijk bij de neuroloog terecht. De neuroloog bespreekt eerst de klachten en het verloop van de ziekte met de patiënt. Na een algemeen neurologisch onderzoek waarbij de spierkracht, het gevoel en de reflexen in de armen en de benen worden getest, kan er eventueel vervolgonderzoek worden gedaan. Te denken valt aan het maken van een EMG waarbij de elektrische activiteit van de spieren en de zenuwen kan worden gemeten. Ook is het mogelijk dat er een spier- of zenuwbiopt wordt verricht. Hierbij wordt een stukje spier- of zenuwweefsel uit het onderbeen van de patiënt gehaald voor verder onderzoek. Andere mogelijke onderzoeken zijn een lumbaalpunctie en een bloedonderzoek. Een lumbaalpunctie is een ruggenprik waarbij ruggenmergvocht voor verder onderzoek wordt afgenomen.

De voordelen van de Fusselastic steunzolen: 

✓ Slechts 1 mm dik
✓ Past in iedere schoen
✓ Training van de voetspieren
✓ Tijdens het lopen wordt de doorbloeding geactiveerd
✓ Optimale drukverdeling
✓ Knelt niet. U loopt weer op wolken
✓ Gaat 5 jaar of langer mee
✓ Op maat gemaakt op basis van uw persoonlijke voetafdruk & gewicht
✓ Geen slappe gel, rubber of kunststof maar duurzaam metaal
✓ Maatwerk uit eigen fabriek, geen zelf bij te knippen standaardzool

Onze klanten waarderen ons met een 9,3. 

Wat is de behandeling van polyneuropathie?

De behandeling van polyneuropathie is afhankelijk van de oorzaak van de ziekte. Helaas is de oorzaak niet in alle gevallen bekend. Ook is het niet altijd mogelijk om de oorzaak te behandelen. Dat betekent dat in veel gevallen polyneuropathie niet te genezen is. De behandeling bestaat dan uit het bestrijden van de symptomen. Te denken valt aan pijnbestrijding en ondersteunende maatregelen, zoals aanpassing van schoenen of het gebruik van steunzolen, zoals de op maat gemaakte Fusselastic inlegzolen.

Bij polyneuropathie die ontstaat door een ontsteking of auto-immuunreactie kunnen ontstekingsremmende medicijnen worden voorgeschreven. Andere medicatie die vaak aan patiënten met polyneuropathie worden gegeven zijn pijnstillers en medicijnen die kramp tegengaan.

In sommige gevallen kan de patiënt worden doorverwezen naar een  revalidatiearts. Tijdens de revalidatie krijgt de patiënt een behandelprogramma op maat. Een orthopedisch schoenmaker kan speciale schoenen, aangepaste inlegzolen of een zogenaamde orthese (een speciale spalk in de schoen) maken, zodat het lopen voor de patiënt comfortabeler en veiliger wordt.

Wat is de prognose van polyneuropathie?

Omdat het vaak niet mogelijk is om de oorzaak van het ontstaan van polyneuropathie te achterhalen, is slechts een klein deel van de patiënten met polyneuropathie daadwerkelijk te behandelen. Echter, omdat beschadigde zenuwen zeer traag herstellen, kan het wel maanden of jaren duren voordat de klachten verdwenen zijn.

 

Voor de meeste patiënten met polyneuropathie geldt echter dat er geen genezing mogelijk is. De behandeling bestaat uit het bestrijden van de symptomen. Vaak zijn de voeten bij patiënten met polyneuropathie als eerste aangetast. Door het verminderde gevoel in de voeten hebben patiënten de neiging om te strakke schoenen te dragen, omdat ze die beter kunnen voelen. Te strakke schoenen dragen kan echter leiden tot drukplekken en andere problemen. Een gedegen schoenadvies of speciale orthopedische schoenen kan veel leed voorkomen.

Blauwdruk steunzolen Amersfoort

Fusselastic B.V.
Hengelosestraat 541
7521 AG Enschede
Nederland
Tel Nederland: 053- 82 00 810
Tel België: 015-480 566

    Cart