fbpx

Meer levenslust met gezonde voeten

Wat is een overpronatie?

Overpronatie is een vaak voorkomende afwijking waarbij de voet tijdens het lopen niet op de juiste manier op de grond wordt gezet. Er is sprake van overpronatie als de voet en de enkel te veel naar binnen zakken tijdens het lopen. Het wordt vaak samen gezien met andere afwijkingen, zoals platvoeten en X-benen. Door overpronatie kunnen op den duur allerlei andere (voet)klachten ontstaan, zoals hielspoor en  achillespeesontsteking. Gelukkig is er wel iets te doen aan overpronatie, zoals het dragen van steunzolen om de overpronatie tijdens het lopen te corrigeren. De Fusselastic inlegzolen zijn hiervoor bij uitstek geschikt.

Pronatie, overpronatie en onderpronatie

We spreken over pronatie om te beschrijven hoe de voet beweegt tijdens het lopen. Bij een natuurlijke loopbeweging kantelen de voet en de enkel vlak na het neerzetten van de voet op de grond enigszins naar binnen. Deze normale pronatie heeft als functie om de schok van het lopen op te vangen. Een beetje naar binnen kantelen is dus onderdeel van een gezond looppatroon. Als dit op de juiste manier gebeurt, noemen we de pronatie neutraal en kantelen de voet en de enkel niet te veel naar binnen tijdens het afwikkelen. Echter, als de voet en de enkel teveel naar binnen gaan staan bij het lopen, spreken we van hyperpronatie of overpronatie.

Bij overpronatie kantelen de voet en de enkel tijdens het lopen duidelijk te veel naar binnen. Het tegenovergestelde komt overigens ook voor.
Bij onderpronatie kantelen de voet en de enkel te veel naar buiten.

Overpronatie komt echter veel meer voor dan onderpronatie. Een beetje overpronatie hoeft op zich geen problemen te veroorzaken. Vaak wordt een lichte vorm van overpronatie gecompenseerd door het lichaam. Op den duur kunnen er wel problemen ontstaan. Daarom is het verstandig om bij een vermoeden van overpronatie zo vroeg mogelijk de diagnose te stellen.

Symptomen van overpronatie

Er kunnen verschillende klachten ontstaan die worden veroorzaakt door overpronatie tijdens het lopen. Veel voorkomende klachten zijn pijn in de hiel, pijn in de achillespees en pijn aan de enkel. Deze klachten ontstaan omdat  er te veel gevraagd wordt van de betreffende spieren en pezen. Behalve lokale pijnklachten kunnen er ook knieklachten, heupklachten en rugklachten door overpronatie ontstaan. Dit komt omdat het lichaamsgewicht bij overpronatie tijdens het lopen niet goed opgevangen en verdeeld wordt. Tijdens het lopen krijgen de voeten normaliter krachten te verwerken die 2-3 maal het eigen lichaamsgewicht bedragen. Bij hardlopen kan dit zelfs oplopen tot 5 maal het eigen lichaamsgewicht. Wanneer deze enorme krachten verkeerd verdeeld worden door de overpronatie, raken de spieren en de pezen overbelast. Dit kan leiden tot een scala aan klachten. Niet alleen zijn er lokale problemen in de enkels en de voeten te verwachten, maar ook elders in het lichaam kunnen er problemen ontstaan. Veel voorkomende klachten door overpronatie zijn hielspoor, eeltplekken en likdoorns, shin splints, platvoeten, spreidvoeten, knieklachten en rugklachten.

overpronatie

Oorzaken van overpronatie

Overpronatie is vaak een aangeboren eigenschap. De combinatie met   platvoeten en X-benen komt regelmatig voor. Er zijn echter ook oorzaken waardoor overpronatie later in het leven optreedt, zoals overgewicht, zwangerschap, een verkeerde looptechniek bij het (hard)lopen of een beroep uitoefenen waarbij iemand veel moet staan. Zelfs het dragen van de verkeerde (sport)schoenen kan een oorzaak zijn. Al deze oorzaken resulteren in een verkeerde stand van de voet en de enkel tijdens het afwikkelen van de voet. Zonder correctie kan dit op den duur voor pijnklachten zorgen in de voeten, de benen en zelfs de rug.

Overpronatie komt veel voor. Helaas ontdekken mensen pas dat ze overpronatie hebben zodra ze er serieuze pijnklachten door krijgen. En dat is jammer, want hoe eerder u begint met bijvoorbeeld het dragen van inlegzooltjes, hoe groter de kans is dat u weinig of geen klachten zult krijgen door overpronatie.

Diagnose van overpronatie

Sommige mensen voelen dat hun voeten wat naar binnen vallen tijdens het lopen. Maar is dat overpronatie? Een vorm van zelfdiagnose is heel simpel. Kijk onder uw (sport)schoenen. Overpronatie kan soms worden herkend aan de slijtsporen onder de schoenzool. De schoenen horen vrij egaal af te slijten. Als er vooral aan de binnenkant van de schoen slijtage te zien is, kan dat betekenen dat er sprake is van overpronatie tijdens het lopen. Een andere manier van zelfdiagnose is om met natte voeten op een gladde vloer te lopen, bijvoorbeeld op de badkamervloer. Als de voetafdruk van uw natte voeten vrijwel plat is, kan er sprake zijn van platvoeten en eventueel ook overpronatie.

Zelfdiagnose is een vrij onnauwkeurige manier van diagnosticeren. Als iemand vermoedt dat hij of zij last heeft van overpronatie is een bezoek aan de huisarts altijd aan te raden. Eventueel stuurt de huisarts u door naar een podotherapeut om een meer gerichte diagnose te kunnen stellen. Een podotherapeut maakt gebruik van speciale apparatuur en software om uw looppatroon te onderzoeken. Op die manier kan de overpronatie definitief worden vastgesteld.

De voordelen van de Fusselastic steunzolen: 

✓ Slechts 1 mm dik
✓ Past in iedere schoen
✓ Training van de voetspieren
✓ Tijdens het lopen wordt de doorbloeding geactiveerd
✓ Optimale drukverdeling
✓ Knelt niet. U loopt weer op wolken
✓ Gaat 5 jaar of langer mee
✓ Op maat gemaakt op basis van uw persoonlijke voetafdruk & gewicht
✓ Geen slappe gel, rubber of kunststof maar duurzaam metaal
✓ Maatwerk uit eigen fabriek, geen zelf bij te knippen standaardzool

Onze klanten waarderen ons met een 9,3. 

Behandeling van overpronatie

Als na onderzoek blijkt dat er sprake is van overpronatie of van een andere afwijkende stand van uw voeten of benen, kunnen op maat gemaakte inlegzolen de klachten tegengaan. Daarnaast is het verstandig om advies in te winnen over de juiste (sport)schoenen. Stevige en goede schoenen kunnen een bijdrage leveren aan de stabiliteit van de enkel en de voet.  Eventueel kan de huisarts aanvullend fysiotherapie adviseren om problemen en pijnlijkheid bij het lopen te verminderen.

 
Fusselastic inlegzolen bij overpronatie

Een oplossing bij overpronatie is het dragen van steunzolen. Misschien heeft u ervaring met het dragen van steunzolen, maar viel het effect u tegen. Vaak zijn steunzolen stug en hard. De steunzolen van Fusselastic zijn echter geheel anders. Fusselastic inlegzolen veren juist mee tijdens het lopen. Daarnaast hebben deze steunzolen kussentjes die zijn gemaakt van zacht rubber. Uw voeten worden als het ware gemasseerd, terwijl u loopt. Fusselastic inlegzolen worden voor u op maat gemaakt. Ze corrigeren de overpronatie van de voeten en de enkels. Dit zorgt voor een snelle verlichting van uw pijnklachten.

overpronatie

Fusselastic B.V.
Hengelosestraat 541
7521 AG Enschede
Nederland
Tel Nederland: 053- 82 00 810
Tel België: 015-480 566

    Cart