fbpx

Meer levenslust met gezonde voeten

Wat is jicht? Fusselastic steunzolen

U heeft last van jicht, wat nu?

Jicht of Artritis Urica is een reumatische aandoening waarbij urinezuurkristallen in een gewricht terechtkomen en daar een plaatselijke ontstekingsreactie veroorzaken. Door deze ontsteking wordt het aangetaste gewricht dik, rood, warm en vaak zeer pijnlijk. Deze pijnlijke aandoening zien we vaak terugkomen in aanvallen die ongeveer 1-3 weken duren. Als iemand meer dan drie aanvallen van jicht per jaar heeft, spreken we van chronische jicht.

Jicht komt meestal voor in de voeten. Een voorkeursplaats voor het ontstaan van jicht is het gewricht van de grote teen. Jicht kan op verschillende manieren behandeld worden. Behalve door het ontstoken gewricht te koelen en door ontstekingsremmende middelen in te nemen, kunnen inlegzolen in de schoenen zorgen voor verlichting van de pijnklachten bij het lopen. Weet u niet meer verder met uw gewrichtsklachten van jicht klik dan op de onderstaande groene knop en wij komen gratis en vrijblijvend bij u langs!

Wat zijn de symptomen van jicht?

De belangrijkste symptomen van jicht zijn het dik, warm, rood en zeer pijnlijk worden van een of meerdere gewrichten. Meestal ontstaan deze symptomen binnen één dag. Koorts is meestal niet aanwezig. De grote teen is het gewricht waar vaak jicht ontstaat, maar in principe kan de ontsteking ook in andere gewrichten optreden. Het gaat dan vaak om  gewrichten in de voet, de tenen en de enkel. Ook komt jicht in andere delen van het lichaam voor, zoals de vingers, pols of de knie.

Mensen die last hebben van jicht hebben soms ook kleine witgele knobbeltjes op vingers, tenen, knie, hiel, elleboog of oorschelp. Dit zijn ophopingen van urinezuurkristallen in de huid. Door de vorming van urinezuurkristallen kunnen ook nierstenen ontstaan. Daarnaast blijken mensen met jicht een verhoogde kans te hebben op hart- en vaatziekten. In sommige families komt jicht vaker voor. Ook is gebleken dat jicht vaker voorkomt bij mannen van middelbare leeftijd.

Wat is de oorzaak van jicht?

De oorzaak van jicht is een te hoog urinezuurgehalte in het bloed, maar niet iedereen met een verhoogd urinezuurgehalte in het bloed krijgt ook jicht. Naar schatting gaat het maar om 1 op de 10 mensen voor wie te veel urinezuur in het bloed leidt tot het ontstaan van jicht. Ook is niet bekend waardoor iemand een verhoogd urinezuurgehalte in zijn bloed krijgt. Minder voedsel eten waarin veel purine zit, helpt in ieder geval maar weinig. Over de precieze oorzaak van het ontstaan van jicht tast de wetenschap helaas nog steeds in het duister.

Hoe kan jicht behandeld worden?

Jicht kan herkend worden door de typische klachten van pijnlijke en verdikte, rode en warme gewrichten. Ook het feit dat deze klachten plotseling ontstaan, is typisch voor jicht. Aanvullend kan een bloedonderzoek gedaan worden. In het bloed wordt dan meestal een verhoogd urinezuurgehalte aangetoond.

De behandeling van jicht richt zich primair op het verminderen van de ontstekingsreactie. Als de jichtaanval met name de voeten of de tenen aantast, kan het helpen om de voeten omhoog te leggen. Ook het koelen met bijvoorbeeld een koude kompres of een ‘icepack’ kan heel prettig zijn bij een jichtaanval.

Er zijn diverse pijnstillende en ontstekingsremmende middelen die bij een jichtaanval goed werken. Te denken valt aan NSAID’s zoals Diclofenac,  Naproxen of Ibuprofen. Afhankelijk van de ernst van de klachten kan uw huisarts ook besluiten om in plaats van NSAID’s andere medicijnen voor te schrijven. Dit kan gaan om corticosteroïden zoals prednisolon. Een andere mogelijkheid is dat de huisarts voor Colchicine kiest. Dit is een specifiek geneesmiddel voor jicht. De keuze is afhankelijk van de mate en de ernst van uw klachten. Ga dus altijd naar de huisarts voor advies.

Steunzolen bij jicht in voet

Het advies is om tijdens een aanval van jicht in de voeten te blijven bewegen. Bewegen kan geen kwaad bij een ontstoken gewricht en het helpt voorkomen dat uw spieren stijf worden. Maar bewegen kan ondanks pijnstillende medicijnen bij jicht toch heel pijnlijk zijn. Een manier om uw pijnlijke jicht voeten en tenen te ondersteunen is het gebruik van steunzolen. Fusselastic steunzolen zijn erg dun en daarom passen ze in elke schoen. Dankzij de zachte pelotten van deze steunzolen komen uw pijnlijke tenen wat meer ‘vrij’ te liggen in de schoenen. Daarnaast zorgt het lopen met Fusselastic steunzolen in uw schoenen voor een betere doorbloeding van de voeten. Dit alles draagt bij aan een sneller herstel en het zorgt voor minder pijn bij het lopen. Zeker bij chronische jicht is het dragen van Fusselastic steunzolen in uw schoenen een echte aanrader. Voor een vrijblijvende afspraak aan huis kunt u contact opnemen.

jicht

Waarom Fusselastic steunzolen:

Slechts 1mm dik en passen in elke schoen
Op maat gemaakt voor uw voetafdruk en gewicht
Optimale drukverdeling voor uw voeten
Eenmalige investering, jarenlang loopplezier
Gemiddelde levensduur van 10 jaar
Tienduizenden klanten gingen u reeds voor

    Cart