fbpx

Bij patiënten met diabetes komen vaak problemen aan de voeten en de tenen voor. Dit worden diabetische voeten genoemd. Deze voetproblemen ontstaan door beschadigde bloedvaten en zenuwen. Diabetische voeten raken gemakkelijk ontstoken. Deze ontstekingen worden vaak laat ontdekt en ook laat behandeld. Dit kan soms leiden tot amputatie van tenen of (van een deel van de) voeten. Het is daarom van groot belang voor patiënten met diabetes om hun voeten goed de gaten te houden en bijtijds naar de huisarts te gaan, wanneer er wondjes of ontstekingen aan hun voeten ontstaan.

Diabetes mellitus

Diabetes mellitus staat bekend onder de naam suikerziekte. Bij deze ziekte maakt het lichaam weinig of geen insuline aan (Diabetes type 1) of is het lichaam minder gevoelig voor insuline geworden (Diabetes type 2). Het gevolg  is in beide gevallen dat het suikergehalte in het bloed te hoog wordt. Bij de behandeling van diabetes wordt getracht dit evenwicht weer in balans te brengen. Patiënten die gedurende een langere periode een te hoog bloedsuikergehalte hebben, kunnen hierdoor schade aan het hart, de ogen, de nieren en de voeten krijgen.

Oorzaken van diabetische voeten

Voetproblemen bij diabetes worden diabetische voeten genoemd. Door diabetes ontstaat een te hoog bloedsuikergehalte. Door dit hoge bloedsuikergehalte ontstaan kleine beschadigingen in de bloedvaten. Hierdoor stroomt het bloed minder goed in de benen en de voeten. Behalve de bloedvaten kunnen ook de zenuwen beschadigd raken bij diabetes. Dit wordt diabetische neuropathie genoemd. Door de beschadigde zenuwen vermindert het gevoel in de voeten en de tenen. Het gevolg is dat patiënten met diabetes het niet merken als ze wondjes of ontstekingen aan de voeten krijgen. Dat doet immers geen pijn vanwege de neuropathie. Hierdoor kan een wondje op den duur flink gaan ontsteken en kunnen infecties uit de hand gaan lopen, zonder dat de patiënt dat in de gaten heeft. Een gevolg van een dergelijke infectie is dat de bloedsuikerspiegel nog meer ontregeld raakt. En zo komt de patiënt in een vicieuze cirkel terecht.

Symptomen bij diabetische voeten

Diabetes patiënten die last hebben van diabetische voeten kunnen zeer verschillende symptomen ervaren. Zo kunnen ze last hebben van koude voeten of juist zeer warme voeten. Door de neuropathie is het gevoel in de voeten en de tenen meestal verminderd, maar het is ook mogelijk dat tintelende voeten of zeer pijnlijke voeten worden ervaren. In het algemeen wordt gezien dat wondjes bij diabetische voeten vrij langzaam genezen en snel ontstoken raken. Daarnaast is het mogelijk dat er verkleuringen te zien zijn aan de tenen en de voeten, die rood, wit of blauw kunnen worden.

Risico’s bij diabetische voeten

Patiënten met diabetische voeten hebben meestal minder gevoel in hun voeten. Daarom voelen ze het vaak minder goed als hun schoenen te strak zitten. Ook voelen ze het vaak niet als ze hun voeten ergens aan verwonden of ergens tegenaan stoten. Wondjes, blaren, eksterogen en eeltplekken worden zo niet of te laat opgemerkt. Daarnaast blijkt dat wondjes aan diabetische voeten langzaam genezen en snel ontstoken raken. Als voetinfecties bij diabetes onvoldoende of te laat behandeld worden, kan dit op de langere termijn leiden tot amputatie. Vroegtijdige wondbehandeling voorkomt complicaties. Ga daarom altijd naar uw huisarts bij wondjes en ontstekingen aan de voeten, als u aan diabetes lijdt.

Problemen voorkomen bij diabetische voeten

U kunt veel problemen bij diabetische voeten voorkomen door goed voor uw voeten te zorgen. Uiteraard is het zo stabiel mogelijk houden van uw bloedsuikergehalte een eerste vereiste. Controleer daarnaast uw voeten regelmatig op wondjes, kloofjes, blaren, verkleuringen en andere afwijkingen.

Om het ontstaan van wondjes tegen te gaan is het af te raden om op blote voeten te lopen. Ook het nemen van voetbaden is geen goed idee. Was uw voeten wel elke dag met lauw water en een beetje zeep. Droog daarna uw natte voeten goed af, ook tussen uw tenen, maar wrijf niet te hard. Smeer na het wassen uw voeten eventueel in met een beetje olie. Knip uw teennagels altijd recht af en knip ze zeker niet te kort. Draag goed passende schoenen en sokken zonder dikke naden van bij voorkeur natuurlijk materiaal. Trek elke dag schone sokken aan en wissel elke dag van schoenen, indien mogelijk. Doe regelmatig voetoefeningen, zoals rondjes draaien met uw voeten. Dit stimuleert de bloedtoevoer. 

Neem bij twijfel altijd contact op met uw huisarts. Indien u het moeilijk vindt om zelf uw voeten goed te verzorgen, is een bezoek aan een pedicure aan te raden. Wat u ook doet, wacht niet af, als u problemen met uw voeten hebt.

Behandeling van ontstekingen bij diabetische voeten

Wondbehandeling bij diabetische voeten dient in sommige gevallen door een gespecialiseerde wondverpleegkundige gedaan te worden. Indien deze  specialistische wondbehandeling onvoldoende effect heeft of als de wond op een lastige plek zit, kan een gipsbehandeling eventueel een oplossing zijn. Het gips beschermt de voet, waardoor de wond rustig kan genezen. Indien besloten wordt tot een gipsbehandeling dient wekelijks een controle plaats te vinden. Zodra de wond geheel genezen is, zijn op maat gemaakte orthopedische schoenen of stevige confectieschoenen met op maat gemaakte steunzolen aan te raden om herhaling van het probleem tegen te gaan. Dit is met name van belang indien de voetproblemen zijn ontstaan door een afwijkende voetstand.

Inlegzolen bij diabetische voeten

De bloedvaten en de zenuwen van de voeten en de tenen raken door diabetes beschadigd. Dit zorgt ervoor dat u minder gevoel in uw voeten en tenen krijgt.

Daarnaast ontstaat door de verminderde bloedvoorziening en door de zenuwschade een verlies van weefsel in de voeten. Door dit verlies van weefsel kunnen afwijkende voetstanden zoals platvoeten, spreidvoeten en hamertenen geleidelijk ontstaan. Door deze afwijkende voetstanden kunnen weer nieuwe  problemen ontstaan, zoals huidbeschadigingen en extreme eeltvorming op plekken waar veel druk op staat. Voorkeursplaatsen voor deze problemen zijn de toppen van de tenen, de bovenzijde van de teengewrichten, de zijkanten van de voet en de binnen- en buitenkant van de enkel en de hiel. Het dragen van de speciaal op maat gemaakte inlegzolen van Fusselastic kan complicaties voorkomen bij diabetische voeten, bijvoorbeeld door het corrigeren van een afwijkende voetstand. Bij een afwijkende voetstand wordt de voet in de natuurlijke en juiste stand teruggebracht door de verende steunzolen van Fusselastic. Daarnaast zorgt het zachte kussentje van de Fusselastic inlegzolen ervoor dat de tenen vrij komen te liggen.


    Cart