fbpx
Lage rugklachten

Lage rugklachten kunnen veel verschillende vormen aannemen- van een pijnlijk gevoel in de nek tot last bij het bewegen van de rug. De meeste mensen hebben last van lage rugklachten wanneer zij zich in een zittende of liggende positie bevinden. Vaak voelt dit aan als een pijnlijk of stram gevoel in de onderrug, boven het stuitje. Behoorlijk vervelend, want hierbij kunt u veel pijn ervaren en het kan u hinderen in het dagelijks leven. Wist u dat lage rugklachten vaak kunnen voortkomen uit een verkeerde manier van lopen en problemen met uw voeten?

Wilt u meer weten over lage rugklachten en vooral wat u hieraan kunt doen? Lees snel verder!

Lage rugklachten na slapen

Veel mensen ervaren met name lage rugklachten na het slapen. En dat is niet zo gek. Deze lage rugklachten kunnen ontstaan doordat uw ruggengraat gedurende de nacht in een verkeerde positie heeft gelegen. Heeft u vaak ‘s ochtends na het slapen last van lage rugklachten? Dan kan het verstandig zijn om eens te beoordelen of uw matras nog wel voldoende ondersteuning biedt of dat het toch niet tijd is om eens een nieuw matras te kopen.

Lage rugklachten stress

Lage rugklachten kunnen veroorzaakt worden door verschillende factoren. Een van de meest voorkomende aanleidingen voor lage rugklachten is stress. Zoals u misschien wel weet heeft stress invloed op het hele lichaam en dus ook op uw rug en ruggengraat. Stress is namelijk niet alleen een mentaal probleem, maar het ook een fysieke component. Het heeft effect op uw zenuwstelsel en hormoonhuishouding. Om die reden kan stress leiden tot klachten in de nek, schouders en rug. Heeft u de laatste tijd veel stress gehad en daarnaast ook last van lage rugklachten? Dan is het aan te raden om contact op te nemen met uw huisarts en om na te gaan hoe u de stress in het dagelijks leven zou kunnen verminderen.

Lage rugklachten behandeling

Als u last heeft van lage rugklachten, dan wilt u daar zo snel mogelijk een behandeling voor vinden. Hoewel lage rugklachten vaak vanzelf weer verdwijnen, kan het fijn zijn om een behandeling te ondergaan tegen de pijn. De meest gangbare behandelingen tegen lage rugklachten zijn massage, fysiotherapie en het doen van oefeningen. In onderstaande alinea leest u meer over oefeningen die u kunt doen om uw lage rugklachten te verlichten.

Lage rugklachten oefeningen

Om pijn te verlichten en uw bewegingsvrijheid te vergroten, kunt u heel eenvoudig bepaalde oefeningen doen die speciaal gemaakt zijn om lage rugklachten te behandelen. Tip: schrijf ze zorgvuldig uit op papier en leg het bij de hand voor moeilijke momenten. Heeft u momenteel last van lage rugklachten, wees dan voorzichtig met deze oefeningen en ga niet over uw grenzen heen.

  1. Beweeg uw knieën heen en weer
    Ga op uw rug liggen met uw knieën opgetrokken. Zet uw voeten dicht tegen elkaar plat op de grond. De knieën blijven tegen elkaar aan en u beweegt ze zo ver als u kunt naar links en naar rechts. Uw schouders en rug blijven plat op de grond liggen. Herhaal 10 keer.
  2. Rug hol en bol maken
    Komt op de grond op handen en knieën en houd uw rug recht. Om de oefening te beginnen, maakt u eerst uw rug bol door met uw voorhoofd richting de grond te buigen. Houd dit even vast en maak daarna langzaam uw rug hol door uw bekken te kantelen en omhoog te kijken. Herhaal 10 keer.
De oorzaak van lage rugklachten

Lage rugklachten wordt ook wel aangeduid met de medische term Ischias. Gelukkig zullen de lage rugklachten in de meeste gevallen vanzelf weer weggaan binnen zes weken. Heeft u echter veel pijn of houden de klachten langer aan dan zes weken? Dan doet u er goed aan om naar de huisarts te gaan. Er zijn meerdere factoren die ten grondslag kunnen liggen aan lage rugklachten. Wat niet veel mensen weten, is dat lage rugklachten onder andere veroorzaakt kunnen worden door een verkeerde houding.

Lage rugklachten door een verkeerde houding

Denk maar aan een blokkentoren of een stapel stenen: als de onderste steen als scheef staat, dan heeft de rest van de stapel daar last van. Om rechtop te kunnen blijven staan, zullen de hogere stenen scheef de andere kant op moeten worden gelegd. Zo compenseren ze voor de onderste steen. En in uw lichaam werkt dat net zo. Als uw voeten al niet goed staan en lopen, zullen uw benen en uw rug hiervoor gaan overcompenseren. De rug wordt hierdoor overbelast, met lage rugklachten als resultaat.

De oplossing tegen lage rugklachten

Als u, net als veel andere mensen, ongemerkt een verkeerde houding heeft die leidt tot lage rugklachten, wat is hiervoor dan de beste oplossing? Steunzolen kunnen helpen om uw voeten weer in de juiste positie te laten staan. Hierdoor gaat u weer recht staan, waardoor niet alleen uw voeten, maar ook de rest van uw lichaam wordt ontlast. Uw lage rug heeft geen last meer van overbelasting en de kans is dan ook groot dat steunzolen zullen helpen tegen aanhoudende lage rugklachten.

Wat zijn de beste steunzolen tegen lage rugklachten?

Er zijn veel verschillende soorten steunzolen op de markt. Echter zijn ze niet allemaal even effectief in het verhelpen van lage rugklachten. Wij kunnen u van harte de steunzolen van Fusselastic aanbevelen. Andere steunzolen, waarvoor u naar een podoloog moet, zijn vaak hard en weinig flexibel. De steunzolen van Fusselastic, daarentegen, kenmerken zich juist doordat zij zeer flexibel zijn met de vering in de zool. Hierdoor krijgt uw voet optimale ondersteuning. De Fusselastic steunzool veert bij iedere stap met u mee, waardoor u het gevoel krijgt dat u op wolken loopt. Dankzij de Fusselastic steunzool komt uw voet gemakkelijk weer in de optimale positie. Het resultaat? De doorbloeding stroomt weer goed en uw lichaam komt weer in haar natuurlijke balans. Daardoor heeft u niet alleen minder last van eventuele voetproblemen, maar ook van lage rugklachten.

Wilt u ook de eerste stap zetten naar pijnvrij leven? Neem dan vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende voetmeting.


    Cart