fbpx

Mortonse neuralgie staat ook bekend onder de namen Morton(s) neuroom of Neuralgie van Morton. Daarmee wordt dezelfde aandoening bedoeld. Dit is een  aandoening van de voetzenuw die tussen de derde en de vierde teen loopt. Het gevolg van de neuralgie van Morton is dat u last krijgt van branderige of stekende pijn in de voorvoet en in de tenen. Ook kan het voorkomen dat u juist minder gevoel in de voorvoet of de tenen krijgt door Mortonse neuralgie.

De precieze oorzaak van deze aandoening is onbekend, maar vermoed wordt dat het onder andere komt door het dragen van verkeerde, met name te smalle, schoenen en door het dragen van schoenen met hele hoge hakken. Bij vrouwen komt daarom niet geheel toevallig Mortonse neuralgie acht tot tien maal vaker voor dan bij mannen.

Een Morton neuroom

In de voorvoet zitten allerlei kleine botjes die samen de middenvoetsbeentjes worden genoemd. Tussen deze middenvoetsbeentjes lopen de zenuwen en de  bloedvaten naar de tenen. We spreken van Mortonse neuralgie als er sprake is van een verdikte zenuw die tussen de botjes van de voorvoet geklemd zit. Deze verdikking van de zenuw is in feite een goedaardig gezwel.

Een goedaardige gezwel van een zenuw in het lichaam wordt ook wel een neuroom genoemd. Bij een Morton neuroom gaat het meestal om een verdikking van de voetzenuw die tussen de derde en vierde teen loopt, maar tussen de vierde en vijfde teen is ook mogelijk. Aan de onderkant of de bovenkant van uw voet is echter niets te zien van een Morton neuroom.

Symptomen van Mortonse neuralgie

Een verdikte voetzenuw door een Morton neuroom veroorzaakt vaak een vervelend branderig gevoel of een stekende pijn tussen de derde en de vierde teen of in sommige gevallen tussen de vierde en de vijfde teen. Deze pijn kan uitstralen naar de andere tenen. Het is echter ook mogelijk dat u helemaal geen pijn ervaart, maar juist een dof gevoel in de tenen heeft. Ook vrijwel gevoelloze tenen kunnen een symptoom zijn van Mortonse neuralgie. De klachten nemen meestal toe tijdens het lopen, als er druk op de voorvoet, en dus op het neuroom, wordt uitgeoefend.

Oorzaken van mortonse neuralgie

Een Morton neuroom kan bij iedereen op iedere leeftijd ontstaan. Wel is het zo dan deze aandoening bij vrouwen veel vaker voorkomt dan bij mannen. Ongetwijfeld ligt dat deels aan de verschillen in schoenkeuze tussen mannen en vrouwen. Mortonse neuralgie ontstaat waarschijnlijk door een voortdurende irritatie van de voetzenuw en/of door te veel druk op de voorvoet, zoals bij het dragen van schoenen met hele hoge hakken.

Het is echter niet precies bekend hoe een Morton Neuroom ontstaat. Mogelijke factoren die een rol spelen bij het ontstaan van deze aandoening hebben vaak wel te maken met de eerdere schoenkeuze van een patiënt. Het dragen van te kleine en te smalle schoenen en van schoenen met zeer hoge hakken wordt in verband gebracht met het ontstaan van een Morton Neuroom. Maar ook (te) intensief sporten en gewrichtsaandoeningen zoals reuma en artrose kunnen aan de basis liggen van Mortons neuralgie.

Diagnose van Mortonse neuralgie

De Diagnose Mortonse neuralgie kan meestal eenvoudig gesteld worden op basis van het klachtenpatroon in combinatie met een lichamelijk onderzoek van de voet. In sommige gevallen kan aanvullend onderzoek nodig zijn. Door echografisch onderzoek of het door het maken van een röntgenfoto kan de aanwezigheid van een andere oorzaak, die pijn in de voorvoet en de tenen kan veroorzaken, uitgesloten worden. Ook kan op de plaats waar men een Morton neuroom vermoedt een verdovingsmiddel ingespoten worden. Wanneer de pijnklachten door deze plaatselijke verdoving geheel verdwijnen, is er zeer waarschijnlijk sprake van een Morton neuroom. Verdwijnen de klachten echter niet, dan moet verder onderzoek gedaan worden om de oorzaak van de klachten in de voorvoet en de tenen vast te stellen.

Het is in ieder geval verstandig om bij langdurige klachten aan de voorvoet en de tenen altijd eerst contact op te nemen met uw huisarts.

Behandeling van Mortonse neuralgie

In ernstige gevallen kan het eventueel nodig zijn om een Morton neuroom operatief te laten verwijderen. Het goedaardige gezwel wordt dan geheel of gedeeltelijk verwijderd en daardoor ontstaat er weer meer dan genoeg ruimte rond de voetzenuw en wordt de beklemming opgeheven.

Gelukkig is een operatie in de meeste gevallen niet nodig. De klachten gaan vaak na enige tijd weg, mits er wel rekening gehouden wordt met de (medische) adviezen voor mensen die last hebben van Mortonse neuralgie. De zwelling van de zenuw verdwijnt vaak niet, of niet helemaal, maar de klachten kunnen wel verdwijnen of sterk verminderen door een paar veranderingen aan te brengen in bijvoorbeeld de keuze van uw schoenen. Andere schoenen en het gebruik van inlegzooltjes kunnen een wereld van verschil maken voor mensen met klachten door Mortonse neuralgie.

Adviezen bij Mortonse neuralgie

In veel gevallen verdwijnen de klachten bij Morton neuroom of verminderen ze  sterk, als de volgende adviezen opgevolgd worden:

Rust is prima, maar blijf wel regelmatig in beweging. Draag alleen goed passende schoenen, die lang en vooral breed genoeg zijn om uw voeten en tenen in te kunnen bewegen. Draag geen schoenen met hoge hakken. Wanneer u niet naar buiten hoeft, doe dan bij voorkeur dan uw schoenen uit. Zonder schoenen hebben uw voeten en tenen meer ruimte om natuurlijk te kunnen bewegen en dat is goed voor het herstel.

Het dragen van steunzolen in uw schoenen kan de klachten sterk doen verminderen. De op maat gemaakte Fusselastic steunzolen hebben een zacht kussentje aan de voorzijde, precies op de plaats waar het Morton neuroom zich bevindt. Door dit zachte kussentje of pelot komen de voorvoet en de tenen vrij te liggen in de schoen. Hierdoor neemt de druk op de verdikte zenuw af en komt deze ook wat meer vrij te liggen.  De pijnklachten die u ervaart door een  Morton neuroom kunnen door het gebruik van Fusselastic steunzolen in goed passende schoenen op deze manier aanzienlijk verminderen.


    Cart