fbpx

Meer levenslust met gezonde voeten

oud-Holvoet

Veel mensen hebben wel eens van platvoeten gehoord, echter wordt er weinig gepraat over holvoeten: het tegenovergestelde van de platvoet. Bij  een platvoet raakt de gehele voetzool de grond, terwijl bij een holvoet maar een klein deel van de voet de grond raakt.

Wat is holvoet?

Bij pes cavus, ook wel pes vavus, maar voornamelijk holvoet genoemd, is de middenvoetsboog verhoogd, waardoor een overdreven holling in de lengte van de voetzool ontstaat. Dit veroorzaakt daarom een zeer verhoogde wreef. Vaak komen bij holvoeten ook gekromde tenen voor en staat het hielbeen meer naar buiten. Mensen met holvoeten lopen vaak op de buitenzijde van de voet, wat tot gevolg heeft dat er meer eeltvorming ontstaat en men stijvere voetgewrichten ontwikkelt. Een holvoet kan dan ook erg stug zijn, voornamelijk in de middenvoet. Holvoeten zijn vrijwel nooit aangeboren, maar kunnen wel erfelijk zijn en door de jaren heen kunnen holvoeten erger worden. Een holvoet brengt door verstoord balans een verhoogde spierspanning in de voet met zich mee, wat op den duur tot klachten kan leiden.

Door de afwijkende voetstand van holvoeten wordt het gewicht anders verdeeld op de voet: er ontstaat daarom meer druk op het grote- en kleine teengewricht en de hiel, waardoor er eeltvorming en zelfs overbelasting kan ontstaan. Niet alleen de gewrichten en spieren in de voet zelf kunnen overbelast raken door holvoet, het heeft zelfs invloed op de kniegewrichten.

Klachten en symptomen

Holvoet gaat niet altijd gepaard met klachten, maar als zich klachten voordoen worden deze vaak veroorzaakt door overbelasting van spieren en pezen in de voet. Pijnklachten die bij holvoeten horen ontstaan vaak in bijvoorbeeld de achillespees, onder de voorvoet en de buitenzijde van de voet, en in de peesplaat onder de voet. Uiteindelijk kan er een naar binnen kanteling van de hiel en enkel ontstaan. Iedere holvoet is anders en klachten verschillen dan ook van persoon tot persoon. De volgende klachten en symptomen wijzen vaak op holle voeten:

  • De holling in de lengte en scheefstand van de voet nemen toe;
  • Enkels zwikken snel om;
  • Spierzwakte en snel vermoeid gevoel in de voeten;
  • Verstoord evenwicht;
  • Eeltvorming, voornamelijk op de tenen en de bal van de voet;
  • Gekromde tenen (of hamertenen);
  • Tenen wijzen naar beneden (oftewel spitsvoet);
  • Verkorte achillespees;
  • Knieklachten;
  • Hielspoor;
  • Likdoorns.

Door de verhoogde wreef kan het ook voorkomen dat er in de schoen knellingen ontstaan, bijvoorbeeld bij de vetersluiting. Het is daarom belangrijk dat u goed passende, stevige schoenen draagt, waarin de holle voet voldoende ruimte en ondersteuning krijgt.

Steunzolen voor holvoet

Door inlegzooltjes te gebruiken kunnen de klachten van holvoet verminderen en zelfs voorkomen worden. De juiste steunzolen kunnen namelijk de belasting van uw spieren, banden, pezen, en gewrichten beïnvloeden. Daarnaast zorgt het ook voor een optimale drukverdeling in de voet. Op deze manier wordt overbelasting tegen gegaan en wordt de pijn verlicht. Ook zal de stabiliteit van uw voet worden verbeterd waardoor de enkels minder snel omzwikken en u, letterlijk, steviger in uw schoenen zult staan.

Wilt u meer weten over het gebruik van steunzolen of ze zelf een keer proberen? Maak direct een gratis en vrijblijvende afspraak .

  1. https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/holvoet/item36213
  2. https://podoxpert.nl/holle-voeten-pes-cavus/
  3. https://www.hagaziekenhuis.nl/a-tm-z/behandelingen/holvoet.aspx
  4. https://podotherapeut.nl/klachten/voet/holvoet

Ja, ik wil weer pijnvrij gaan!

Stuur mij alstublieft gratis meer informatiemateriaal toe.

Ik ben geïnteresseerd in een advies gesprek & een proefloop, neem contact met mij op.

    Cart