Pijnlijke en kromme tenen? Misschien heeft u last van hamertenen of klauwtenen
Hamertenen en klauwtenen zijn allebei aandoeningen waarbij de tenen krom naar beneden gaan staan. De reden van deze kromming is dat er een afwijking ontstaat in één of twee van de gewrichten in de tenen. Omdat de tenen in dergelijke gevallen zeer krom kunnen gaan staan, kunnen ze ook pijnlijk worden bij het lopen. Zowel hamertenen als klauwtenen kunnen zich ontwikkelen bij alle tenen van de voet, met uitzonderingen van de grote teen. Deze twee aandoeningen worden vaak met elkaar verwisseld. We leggen u in dit artikel uit wat het verschil is tussen hamertenen en klauwtenen en wat u eraan kunt doen, als u er last van hebt.
Het verschil tussen hamertenen en klauwtenen
Hoewel het twee verschillende aandoeningen zijn, lijken hamertenen en klauwtenen veel op elkaar qua symptomen en ontstaanswijze. Het grootste verschil tussen beide teenproblemen ligt in het aantal teengewrichten dat aangetast is. Alle tenen, behalve de grote teen, bestaan namelijk uit drie kootjes of teenbotjes. Tussen iedere twee kootjes bevindt zich een teengewricht. Dat betekent dat alle tenen, alweer behalve de grote teen, twee teengewrichten hebben. Deze gewrichten zorgen ervoor dat u uw tenen kunt bewegen. Deze flexibiliteit van de tenen is noodzakelijk om goed en pijnloos te kunnen lopen.
Hamertenen: één aangetast teengewricht
Bij hamertenen is één gewricht van de teen aangetast en wel het bovenste gewricht. Dit gewricht verandert in de loop van de tijd dusdanig dat de teen hierdoor deels naar de grond gebogen wordt. Bij het lopen ‘hamert’ deze kromme teen dan als het ware op de grond.
Klauwtenen: twee aangetaste teengewrichten
Bij klauwtenen zijn beide gewrichten in de teen aangetast. Hierdoor komt de hele teen krom te staan, als een klauw, zodat alleen het topje van de teen de grond nog raakt.
Symptomen van hamertenen en klauwtenen
Beide teenaandoeningen hebben ongeveer dezelfde symptomen. Zowel hamertenen als klauwtenen kunnen pijn in de tenen veroorzaken. Deze pijnlijkheid in de tenen kan op twee verschillende manieren ontstaan. Bij de eerste manier kunnen de aangetaste teengewrichten nog wel bewegen, de dynamische vorm, en bij de tweede manier zijn de teengewrichten geheel onbeweeglijk geworden, de gefixeerde vorm.
Dynamische hamertenen en klauwtenen
Als de kromme tenen nog wel enigszins flexibel zijn, noemen we dit dynamische hamertenen of klauwtenen. De teen staat krom, maar deze afwijkende stand is nog wel corrigeerbaar. De tenen zijn weliswaar te bewegen, maar ze steken heel vaak wat uit. Bij (te) krappe schoenen is er dan te weinig ruimte voor de hamertenen of klauwtenen. In die gevallen kan er wrijving ontstaan tussen de schoenen en de tenen. Dit kan tot pijnlijkheid leiden bij het lopen. Deze pijnlijkheid bij dynamisch hamertenen of klauwtenen valt soms mee. Echter, bij schoenen die veel te weinig ruimte hebben voor de tenen kunnen drukplekken, likdoorns of zelfs echte wonden ontstaan. Bij mensen die tevens lijden aan diabetes of reuma vormen hamertenen en klauwtenen daarom een extra risico, vanwege het gemakkelijk ontstaan van wonden aan de voeten.
Gefixeerde hamertenen en klauwtenen
Als de teengewrichten door de aandoening stijf en onbeweeglijk zijn geworden, is er sprake van gefixeerde hamertenen of klauwtenen. De gewrichten zijn dan zodanig aangetast dat er geen beweging meer mogelijk is. De gefixeerde hamertenen of klauwtenen blijven continu in dezelfde kromme stand staan. Door het verlies van alle flexibiliteit van de tenen zijn deze vaak pijnlijk tijdens het lopen.
Oorzaken van hamertenen en klauwtenen
Hamertenen en klauwtenen kunnen voorkomen bij mensen van alle leeftijden. Echter, over het algemeen komen ze vaker voor bij oudere mensen en ook vaker bij vrouwen dan bij mannen. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van hamertenen en klauwtenen. Veel genoemde redenen waardoor het probleem ontstaat, zijn artrose/slijtage/ouderdom, diabetes, doorgezakte voorvoeten, de aandoening Hallux Valgus (scheve grote teen), reuma en het langdurig dragen van (veel) te kleine schoenen. Ook wordt aangenomen dat er sprake kan zijn van een genetisch aanleg.
Behandeling van hamertenen en klauwtenen
Hamertenen of klauwtenen geven gelukkig niet altijd pijnklachten. Indien ze echter wel voor zere tenen zorgen, is het van belang om hier zo snel mogelijk wat aan te doen. De pijnklachten gaan immers niet vanzelf weg en ze kunnen ook met de tijd erger worden. Ten eerste is een bezoek aan de huisarts zeer aan te raden. Immers, er kan sprake zijn van een onderliggende ziekte zoals diabetes of reuma. Bij pijnlijke likdoorns op of tussen de tenen kan een podotherapeut een speciaal corrigerende teenstukje maken. Hiermee wordt de positie van de tenen drukvrij gemaakt en verdwijnen de pijnlijkheid en op den duur vaak ook de likdoorns.
Voor het verminderen van de pijnklachten kunnen steunzolen ook een oplossing zijn. Bijvoorbeeld de steunzolen van Fusselastic. In tegenstelling tot de meestal stugge steunzolen die u bijvoorbeeld via een podoloog of podotherapeut krijgt voorgeschreven, zijn de steunzolen van Fusselastic juist heel flexibel en hebben ze zachte kussentjes die de natuurlijke ondersteuning van de voet nabootsen. De zachte kussentjes van Fusselastic steunzolen zorgen er tevens voor dat de voorvoet en de tenen helemaal vrij komen te liggen in de schoen. Daarmee horen zere tenen tot het verleden.
Operatie aan hamertenen en klauwtenen
Meestal zal de huisarts eerst proberen om klachten die veroorzaakt worden door hamertenen of klauwtenen conservatief te behandelen. Hiermee wordt bedoeld dat er een schoenadvies wordt gegeven en/of steunzolen voorgeschreven worden. In zeer ernstige gevallen of als de conservatieve behandeling onvoldoende helpt, kan een operatieve behandeling overwogen worden. Opereren is echter alleen aan de orde als er sprake is van pijnklachten. Dat iemand zijn hamertenen of klauwtenen alleen maar lelijk vindt, is niet voldoende indicatie voor een operatie. Als er slechts een teen geopereerd moet worden, kan dit in veel gevallen poliklinisch en onder plaatselijke verdoving gebeuren. Bij een groter probleemgebied met meerdere te opereren tenen is een uitgebreide ingreep nodig. De chirurg kan dan besluiten deze operatie in dagbehandeling uit te voeren.
Pijnvrij lopen met Fusselastic inlegzolen
Hebt u last van hamertenen of klauwtenen en wilt hiervoor steunzolen aanschaffen? Maak gerust een afspraak met een van onze experts voor een gratis test- en meetsessie bij u thuis. Pijnvrij lopen kan ook voor u mogelijk zijn door de voor u op maat gemaakte, verende steunzolen van Fusselastic.