Bij welke klachten helpen steunzolen?
Niets is vervelender dan het hebben van klachten aan rug, heup, benen of voet. De wetenschap en medische zorg is gelukkig zo ver dat veel klachten verholpen of leefbaar gemaakt kunnen worden. Veel van deze oplossingen omvatten fysiotherapie, medische ingrepen, medicatie of het gebruik van aangepaste schoenen of zolen. Voordat u aan steunzolen begint is het goed om het antwoord te weten bij de volgende vraag: Bij welke klachten helpen steunzolen? In deze blog gaan we het hebben over drie klachten waarbij het gebruik van steunzolen aangeraden wordt. Vergeet hiernaast nooit dat het advies van een medisch specialist hierin leidend is.
Hieronder leest u meer over:
- Steunzolen bij doorgezakte voorvoet
- Holle voet en schoenen met steunzolen
- Zolen bij platvoet
Doorgezakte voorvoet steunzolen
De meest voorkomende variant van een doorgezakte voorvoet is de zogenaamde ‘’functionele doorgezakte voet’’, hierbij is er tijdens het lopen sprake van een verkeerd looppatroon. Tijdens het lopen zakt de boog van de voet bijna volledig door. In eerste instantie oogt dit vaak onschuldig en doet men er niks aan. Helaas leidt een gebrek aan tijdig ingrijpen bij deze klachten vaak tot levenslange klachten.
Steunzolen bij doorgezakte voet
Het algemene advies bij functionele doorgezakte voet is om wél steunzolen te dragen. Goede steunzolen bieden steun onder de boog van de voet. Op deze manier komt er minder druk op de voorvoet en wordt er voor veel van de symptomen en klachten enorme verlichting geboden. Het systematisch en vaak dragen van de steunzolen biedt daarom vaak een goede lange termijn oplossing bij functionele doorgezakte voet.
Holle voet schoenen met steunzolen
Bij holle voet is in tegenstelling tot een doorgezakte voet een hogere voetboog. Deze voet zakt dus minder door waardoor er meer spanning op de tenen en achillespees komt. Over het algemeen uiten de klachten zich daar ook eerst, maar bij een gebrek aan ingrijpen trekken de klachten al snel door naar de knie, heupen, rug en uiteindelijk ook de nek. Een ingreep zonder operatie is het gebruik van steunzolen. Het doel van steunzolen bij holle voet is om de druk beter over de gehele voet te verdelen. De druk beter te verspreiden kan een steunzool helpen om de lasten op de voorvoet en hiel te verlichten. Hierdoor trekken de klachten ook niet door en kunnen steunzolen een lange termijn oplossing bieden bij holle voet.
Platvoet zolen (spreidvoeten)
Evenals bij doorgezakte voeten, kunnen platvoeten aangeboren en later opgelopen zijn. Hierbij is de meest voorkomende versie de soepele oftewel flexibele platvoet. Gelukkig kunnen platvoeten vaak zonder operatief ingrijpen behandeld worden. Daarnaast kan er afhankelijk van het advies van de specialist gekeken worden naar medicatie. Daarnaast kan het gebruik van steunzolen vaak een lange termijn oplossing bieden. Hierbij zorgt de steunzool voor een verbeterde voethouding en wordt de voetboog krachtig ondersteund.
Bij niet alle klachten helpen steunzolen
Gebruik steunzolen niet zonder expliciet advies en laat u altijd goed adviseren. Steunzolen helpen namelijk niet bij alle klachten. Overigens kan het gebruik van steunzolen sommige klachten verergeren. Zorg daarom dat u altijd advies van een (medisch) specialist. Daarbovenop is het raadzaam om zolen altijd voor een periode te proberen, zo merkt u vaak al snel of de zooltjes helpen.
Bent u benieuwd of steunzolen ook voor uw klacht helpen? Lees meer op de voetklachten pagina.
Heeft u last van hielspoor? Lees hier dan meer over het behandelen van hielspoor.