Waarom steunzolen gebruiken?
Steunzolen zijn er in allerlei vormen en maten en tegenwoordig bijna overal wel verkrijgbaar. Toch dient bijna iedere steunzool voor een ander doel en zit er enorm veel verschil tussen steunzolen onderling. In deze blog gaan we het hebben over welke soorten steunzolen er zijn, wanneer u steunzolen kan gebruiken en waarom u steunzolen zou gebruiken.
Redenen om steunzolen te gebruiken
Het soort steunzool hangt van een aantal factoren af. Zo adviseert verschillende medische specialisten vaak verschillende steunzolen, maar ook de klacht zelf is erg belangrijk. Sommige klachten hebben namelijk wat extra demping en ondersteuning nodig, terwijl bij een andere klacht een correctie van de houding van de voet vitaal is. Een corrigerende zool helpt om één of meerdere spiergroepen te ontlasten waardoor u minder last heeft van bijvoorbeeld uw kuiten. Daarnaast zijn er andere zolen waarbij er juist meer ruimte in de schoen wordt gecreëerd, of die de druk onder de voeten beter verdelen (bijvoorbeeld tegen eeltvorming). Er bestaat dus een breed scala aan factoren om verschillende soorten steunzolen aan te schaffen.
Deze zijn kort samengevat:
- Voorschrijving van een medisch specialist zoals: Huisarts, orthopeed, fysiotherapeut etc.
- De medische klacht zelf
- Doel van de zool (Steun / correctie / demping)
Het soort zool wat u uiteindelijk nodig of krijgt heeft wordt uiteindelijk hoofdzakelijk door de reden bepaald.
Soorten steunzolen en doel steunzolen
Over het algemeen kennen we een aantal soorten steunzolen. Ook al varieert Het materiaal, de constructie en de vorm per schoen en per persoon, er is over het algemeen wel een goed onderscheid te maken tussen de zolen.
Wanneer men het algemeen definieert bestaan er circa 6 type zolen:
- Zolen voor voetafwijkingen
- Zolen voor loopcorrectie
- Zolen voor bepaalde ziektes
- Zolen voor het sporten
- Zolen bij kinderen en jongeren
- Zolen voor algemeen loopcomfort
Zolen voor voetafwijkingen
Zolen voor voetafwijkingen zijn eigenlijk zolen die altijd op maat gemaakt worden voor aangeboren voetafwijkingen. Bij deze zolen gaat het vooral aan een correctie van de stand van de voet of in de stand van de voet vergelijking tot het gewricht.
Zolen voor loopcorrectie
Zolen voor loopcorrectie staan vooral om de afwikkeling van de voet tijdens het lopen en duwtje in de juiste richting te geven. Vaak is er een klein verschil in de zool die het looppatroon enorm kan corrigeren.
Zolen voor bepaalde ziektes
Bij veel ziektes kunnen zooltjes een steuntje in de juiste richting geven, van doorbloeding bij diabetes tot lastenverlichting bij reuma. Deze zolen hebben elk hun eigen doel en bieden andere hulp per ziekte. Lees hier bijvoorbeeld meer over steunzolen bij hielspoor.
Zolen voor het sporten
Als u veel sport gaan de enkels, de knieën en de rug als eerste lijden. Door dempende en lichtelijk corrigerende zooltjes te gebruiken bij het sporten kan u grote verschillen maken in de duurzaamheid van uw lichaam.
Zolen bij kinderen en jongeren
Kinderen en jongeren hebben soms vanwege voet of rug-afwijkingen zooltjes nodig. Deze zooltjes moeten met veel moeite en kunde gemaakt worden gezien het kind constant in de groei is. Deze zolen hebben vaak een corrigerende werking en worden meestal gemaakt bij afwijkingen.
Zolen voor algemeen loopcomfort
Veel zolen hebben een dempende werking, het is daarom ook gewoon mogelijk om standaard zooltjes voor algemeen loopcomfort aan te schaffen. Als u al lichte klachten heeft, kan dit een wereld van verschil maken.
Waarom steunzolen een wereld van verschil kunnen maken
Helaas worden schoenen niet op maat gemaakt, hierdoor zijn de zolen vaak algemene massaproductie. Als u al een kleine afwijking heeft van een ”gemiddelde voet” kan dit al snel negatieve consequenties hebben. Met het gebruik van zooltjes kan u daarom uw schoen weer eigen maken. Bent u benieuwd naar de ervaring van anderen met het gebruik van steunzolen? Lees hier dan meer!