Een veelgehoorde voetklacht: de doorgezakte voet
Wat is een doorgezakte voet? Een doorgezakte voet kan van oorsprong een aangeboren afwijking zijn, maar meestal ontstaat dit probleem pas wanneer mensen wat ouder worden. Dit noemen we een functionele doorgezakte voet. De boog van de voet zakt dan tijdens het lopen bijna volledig door. Hierdoor rollen de voet en de enkel naar binnen toe. We spreken dan van hyperpronatie of overpronatie van de voet. Door deze manier van lopen kunnen klachten ontstaan in de voeten, de benen en zelfs in de rug. Gelukkig is er een goede oplossing voor mensen die last hebben van functionele doorgezakte voeten.
Oorzaak van doorgezakte voeten
Het is een bekend fenomeen: wie ouder wordt, heeft op den duur vaak een grotere schoenmaat nodig. Dat komt omdat de voetboog bij ouderen langzaam door gaat zakken. De voeten worden hierdoor iets langer. De voetboog bestaat uit 5 middenvoetsbeentjes. Deze middenvoetsbeentjes buigen in de loop van de jaren steeds verder door. De hele voet wordt hierdoor wat langer. Wie zijn schoenmaat niet aanpast, krijgt op den duur last van knellende schoenen.
Klachten bij doorgezakte voeten
Doorgezakte voeten kunnen zorgen voor een breed scala aan vervelende klachten. Behalve dat doorgezakte voeten kunnen leiden tot pijnlijke en ook vaak brandende voeten, kunnen er ernstige voetklachten ontstaan, zoals Hallux Valgus (scheefstand van de grote teen) of Mortons Neuralgie (zenuwbeknelling in de voorvoet). Daarnaast hebben ouderen met doorgezakte voeten soms ook last van knie- en rugpijn vanwege het lopen met een verkeerde stand van de voeten.
Spreidvoeten
Bij de spreidvoet is het met name de voorvoetboog, het deel van de voetboog dat zich het meest in de richting van de tenen bevindt, die langzaam verzakt. Daardoor komen de middenvoets- en de voetwortelbeentjes verder uit elkaar te staan en komen ze ook wat meer scheef naar buiten te staan. De voorvoet wordt door het verzakken van de voorvoetboog aanzienlijk breder. Deze verbreding merkt u door pijn bij het lopen en omdat uw schoenen aan de voorkant gaan knellen. Omdat de voorvoet breder wordt vanwege het naar beneden zakken van de middenvoetsbeentjes krijgen de tenen steeds minder speelruimte in de schoenen. Spreidvoeten en doorgezakte voeten hebben een negatief effect op uw manier van lopen. Daardoor kunnen andere klachten ontstaan zoals knie- of rugpijn.
Een aangeboren doorgezakte voet of een functionele doorgezakte voet?
Er kunnen verschillende problemen zijn met de voetboog. Naast een doorgezakte voet kan er ook sprake zijn van een platvoet. Een platvoet is een voet waarbij er geen holte aanwezig is in de voetboog. De voet staat helemaal plat op de grond. Een platvoet is een afwijking die pijn en vermoeidheid in de voet en benen veroorzaakt en kan resulteren in klachten aan de knieën, heupen of rug, net zoals de doorgezakte voet.
Vaak worden de klachten die iemand ervaart toegeschreven aan aangeboren doorgezakte voeten, maar worden eigenlijk functionele doorgezakte voeten bedoeld. Bij een functionele doorgezakte voet kunt u, als u op een stoel zit en naar voren buigt, de tenen vastpakken en omhoog naar u toetrekken. De voetboog komt dan iets omhoog. Bij aangeboren doorgezakte voeten of echte platvoeten is dit niet goed mogelijk.
Doorgezakte voet oefeningen
Wie doorgezakte voeten heeft, kan oefeningen doen om deze aandoening wat te doen verminderen. Helemaal genezen is echter niet mogelijk. Door te oefenen komen de spieren van uw voet weer beter in conditie. Dit helpt bij het voorkomen van pijnlijkheid en branderigheid in de voeten vanwege doorgezakte voeten.
Een goede oefening voor doorgezakte voeten is om, als u staat of zit, uw tenen op te tillen. Daarmee spant u de voetboog aan. Houd de tenen even aangespannen en laat ze dan weer los. Deze oefening kunt u een paar keer achter elkaar herhalen. Een andere effectieve en zeer eenvoudige oefening is om regelmatig op uw tenen te lopen. Bijvoorbeeld ieder keer als u een trap oploopt.
Doorgezakte voeten bij kinderen
Kinderen onder de negen jaar hebben vaak doorgezakte voeten. Dit is helemaal geen probleem. Baby’s worden meestal met platvoeten geboren. Tijdens de groei maken de voeten van kinderen een enorme ontwikkeling door. Meestal ontwikkelen kindervoeten zich uiteindelijk tot volkomen normale voeten met een normale voetboog.
Wanneer kinderen een jaar of negen zijn, zijn hun voeten in principe volledig ontwikkeld. Ze groeien nog wel verder, maar meestal hebben kinderen van die leeftijd voeten met een mooie voetboog. Als dat niet het geval is, is er geen reden tot paniek. Soms heeft het iets meer tijd nodig. Alleen als een kind duidelijke klachten ervaart, is het verstandig om een bezoek aan de huisarts te overwegen.
Oplossing voor doorgezakte voeten
Er is gelukkig een prima oplossing voor functionele doorgezakte voeten: steunzolen. Steunzolen kunnen de voeten ondersteuning geven onder de voetboog. Zo wordt de druk op de middenvoetsbeentjes minder. De voorvoet krijgt hierdoor weer wat ruimte. Vaak verdwijnen pijnklachten en het branderige gevoel vanwege doorgezakte voeten al binnen een paar dagen na het dragen van steunzolen.
Fusselastic op maat gemaakte inlegzolen zijn een prima keuze wanneer u last heeft van doorgezakte voeten. Fusselastic steunzolen hebben namelijk een zacht pelot (een voetkussen) dat direct achter de bal van de voet ligt. Dit speciale voetkussen zorgt ervoor dat:
- De druk bij uw voorvoet wordt weggenomen
- Uw middenvoetsbeentjes worden ondersteund
- Uw middenvoetsbeentjes worden ontlast
- Uw voorvoet wordt gemasseerd tijdens het lopen door de pelot
Wanneer u begint met het dragen van Fusselastic op maat gemaakte steunzolen zult u snel resultaat merken.
Extra tips bij doorgezakte voeten
Bij doorgezakte voeten is het verstandig om altijd de juiste maat schoenen en sokken te dragen. Let op, naarmate u ouder wordt, heeft u een grotere maat nodig. Draag bij voorkeur schoenen die voldoende steun geven en die stevige zolen hebben. Kies daarnaast voor op maat gemaakte steunzolen om uw voetboog extra steun te geven.
Als u meer informatie of advies wenst over onze op maat gemaakte steunzolen dan helpen wij u natuurlijk graag. Ons team van enthousiaste steunzoolconsulenten staat voor u paraat om u geheel vrijblijvend te adviseren. Desgewenst komen we zelfs bij u aan huis. Onze consulent legt u graag uit hoe ons unieke 3-puntsveersysteem uw brandende en pijnlijke voeten snel kan verlichten. Wanneer u dat wenst, kunnen we ter plekke een voetmeting doen om uw steunzolen helemaal op maat te kunnen leveren.