Waarom gelzooltjes niet helpen
Gelzooltjes: lekker zacht, flexibel en het voelt alsof u op wolken loopt. Het klinkt erg comfortabel. Maar zijn gelzooltjes eigenlijk wel zo goed voor uw voeten? Bij veel professionele makers van steunzolen wordt er geen gebruik gemaakt van gelzooltjes, en in deze blog gaan we u vertellen waarom.
Pijn in uw voeten
Wanneer u pijn heeft in uw voeten, betekent dit meestal dat uw voet overbelast is. Het gaat dan vaak om de peesplaat: de grote pees die onder de voet door loopt. De peesplaat draagt uw hele gewicht en zorgt ervoor dat u rechtop blijft staan. Wanneer de voeten niet voldoende worden ondersteund, moeten de spieren en pezen harder werken en raken zo sneller overbelast. Overbelasting hoeft u niet meteen te merken, meestal begint het juist ongemerkt. U begint dan automatisch anders te lopen en te bewegen, waarschijnlijk zonder dat u het door heeft. Pas als er pijn bij komt kijken, in de voeten, onderrug, hielen en knieën bijvoorbeeld, merkt u dat er overbelasting plaats heeft gevonden.
Wat doen gelzooltjes dan?
Gelzooltjes zijn inderdaad lekker zacht, maar dat betekent ook dat ze totaal geen ondersteuning bieden. En dat gelzooltjes zacht lopen, wordt na een aantal keer wandelen ook al minder. Als u last heeft van uw voeten, heeft u juist stevigheid en ondersteuning nodig. Ondanks dat het (in het begin) comfortabel voelt aan uw voeten, is er bij de zooltjes ook geen sprake van demping of vering tijdens het lopen. Daarnaast vormen gelzooltjes juist een vorm van instabiliteit, omdat ze zo zacht zijn. Daardoor moeten de voeten juist harder werken om recht te blijven, wat dan weer sneller overbelasting kan veroorzaken.https://www.voetenbeweging.nl/gelzooltjes-de-zin-en-onzin/
Wel kunnen gelzooltjes comfortabel aanvoelen. Wanneer u geen klachten heeft en de zooltjes prettig vindt, kunt u hier eventueel op (blijven) lopen. Let er echter wel op dat de gelzooltjes hun zachtheid na een tijdje verliezen. Blijf dan ook alert op beginnende klachten.
Geen gelzooltjes. Maar wat dan wel?
Bij voetklachten kunt u dus beter geen gelzooltjes dragen. Maar wat dan wel? Vaak beginnen mensen met symptoombestrijding door aanpassingen te maken in hun leven: de lift nemen in plaats van de trap, geen hakken meer dragen of zelfs minder sporten om de pijnlijke plekken rust te geven. Dit zou echter niet nodig moeten zijn. Belangrijk is om te achterhalen waar de klachten vandaan komen, bij voorkeur met behulp van een specialist. Daarna kunt u naar een passende oplossing gaan kijken: rust, fysiotherapie of… de juiste inlegzooltjes. Er zijn oneindig veel soorten inlegzooltjes en het is belangrijk dat u inlegzooltjes gebruikt die passen bij uw lichaam. De juiste inlegzooltjes corrigeren de voeten en verbeteren uw houding. Fusselastic kijkt welke inlegzooltjes het beste bij uw voeten passen.
Niet de oplossing
Gelzooltjes hebben dus een aantal nadelen, en zeker voor mensen met voetklachten zijn gelzolen eigenlijk nooit de oplossing. Voor ondersteuning en stevigheid kunt u niet bij gelzooltjes terecht namelijk. Ook als u geen klachten heeft, kunt u voor extra comfort beter kiezen voor inlegzooltjes die wél steun bieden. Inlegzooltjes dienen te passen bij uw voeten en uw lichaamshouding, kies daarom zorgvuldig.