Wat kun je doen tegen pijnlijke voeten?
Herkent u dat? Knellende schoenen, een tintelend gevoel in uw tenen, moeite met op uw benen staan of lopen? Dan vraagt u zich waarschijnlijk af: wat kun je doen tegen pijnlijke voeten?
U bent niet de enige. In Nederland hebben miljoenen mensen te maken met pijnklachten in de voeten. Erg vervelend, want uw voeten heeft u nodig om van A naar B te komen. Misschien denkt u niet vaak na over uw voeten. Totdat ze pijn beginnen te doen. En als dat gebeurt, wilt u daar natuurlijk zo snel mogelijk van af.
We bespreken hieronder de oorzaken van pijnlijke voeten en de beste manier om ervan af te komen
Waarom doen mijn voeten pijn?
Voordat u de pijn in uw voeten kunt behandelen, is het belangrijk om te weten waar deze pijn precies zit en wat de mogelijke oorzaak is. Voetklachten zijn meestal geen reden tot paniek, maar het kan alsnog erg vervelend zijn. Er zijn veel verschillende redenen waarom uw voeten pijn kunnen doen. Soms kan de pijn ontstaan door het dragen van schoenen die uw voeten niet goed ondersteunen. Of doordat u opeens een stuk meer bent gaan sporten en daarmee uw voeten meer bent gaan belasten. Het kan ook zijn dat extra lichaamsgewicht de reden is voor pijn in uw voeten.
Maar soms kunnen pijnlijke voeten een symptoom zijn van een aandoening, zoals deze (klik op de link voor meer informatie over de verschillende aandoeningen):
- Holvoet (per caves)
- Diabetische voeten
- Hallux Valgus
- Hielspoor
- Pijnlijke en kromme tenen
- Doorgezakte voet
- Artritis in de voet
- Jicht
- Klapvoet
- Polyneuropathie
- Overpronatie
Hoe voelt een overbelaste voet?
Een overbelaste voet zal u voornamelijk voelen onder de voet vlakbij de hak. Dit voelt u vooral wanneer u staat, loopt of tijdens het sporten. Een overbelaste voet wordt ook wel fasciitis plantaris genoemd. Bij deze aandoening is er sprake van een ontsteking van de peesplaat. Deze plaat verbindt de bal van de voet met het hielbeen. Hoe voelt een overbelaste voet? De meeste mensen beschrijven het als een stekend gevoel aan de onderkant van de voet. Vergelijkbaar met het stappen in een punaise. Veel mensen hebben hier vooral last van in de ochtend direct na het opstaan.
Pijnlijke voeten bij de onderkant van de voet
Veel mensen met pijnlijke voeten ervaren pijn bij de onderkant van de voet. Deze pijn wordt vaak veroorzaakt door sporten zoals hardlopen. Maar het kan ook ontstaan door het dragen van te strakke schoenen of door een onderliggende aandoening. Meestal gaat deze pijn vanzelf weg na een paar weken. Maar als de situatie niet verbetert, is het belangrijk om contact op te nemen met uw huisarts.
Pijnlijke voeten na een dag werken
Mensen met een staand beroep zullen het vast herkennen. Na een lange dag hard werken komt u thuis om te ontspannen, maar heeft u ontzettend last van pijn in uw voeten. “Wat kun je doen tegen pijnlijke voeten?” zal u zich dan afvragen. Het is niet zo gek dat u juist na een dag werken pijnklachten in uw voeten krijgt. Veel mensen hebben een beroep waarbij ze lange tijd achter elkaar moeten staan. Werkt u in de horeca, in een winkel of in een kapperszaak, dan staat u waarschijnlijk bijna non-stop tijdens het werk. Tegenwoordig weten we dat te lang zitten niet goed is voor de gezondheid. Echter kan te lang achtereen staan ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Een daarvan is pijnlijke voeten.
Pijnlijke voeten na rust
Een andere klacht die vaak voorkomt is juist pijnlijke voeten na rust. Dit kan erop wijzen dat er sprake is van artrose in de voet. Het doet dan pijn om uw voet te bewegen en deze pijn wordt erger als u een tijdje heeft stilgezeten of als u in de ochtend uit bed komt. Voetartrose kan ontstaan door langdurige zware belasting of door het dragen van niet ondersteunende schoenen. Maar het kan ook veroorzaakt worden door een ongeluk, zoals een breuk. Artrose in de voet kan zelfs jaren na de breuk optreden. Wanneer hier sprake van is, kan het ook zijn dat uw voet opzwelt, stijf aanvoelt en warm is.
Wat te doen bij pijnlijke voeten- 5 tips
Bij deze geven wij u 5 tips die u kunt toepassen wanneer u last heeft van pijnlijke voeten
- Neem een voetbad
Eventueel kunt u hier wat Epsom zout (bitterzout) aan toevoegen - Doe stretchoefeningen met uw voet
Door uw voeten te stretchen kan de pijn verminderen. Herhaal bijvoorbeeld de volgende beweging 10 keer: Strek uw been en beweeg uw voet zodat uw tenen naar uw gezicht wijzen. Vervolgens strekt u uw tenen juist weg van uw gezicht. Daarna krult u de tenen op voor een paar seconden. - Doe krachtoefeningen met uw voet
Door uw voet sterk te houden, vermindert u de kans op pijnlijke voeten. Veel lopen is de beste manier om uw voeten sterk en gezond te houden. U kunt ook oefeningen proberen die pijnlijke voeten voorkomen zoals een Achilles stretch. - Neem een voetmassage
Masseer uw eigen voeten door met uw duimen over uw voetzolen te wrijven en kneden. Massageolie of lotion kan dit makkelijker maken. - Koop nieuwe schoenen
Het kan zijn dat uw huidige schoenen de boosdoener zijn achter uw pijnlijke voeten. Wist u bijvoorbeeld dat de meeste sneakers geen ondersteuning meer bieden nadat u er 650 kilometer op heeft gelopen? Koop daarom op tijd nieuwe schoenen voordat het oude paar echt versleten is. Let er hierbij op dat de schoenen u ondersteunen, vooral als u ze gebruikt om mee te sporten.
De oplossing tegen pijnlijke voeten: steunzolen!
De beste oplossing tegen pijnlijke voeten is het dragen van steunzolen. Zoals eerder benoemd bestaan er erg veel verschillende soorten voetklachten. Steunzolen kunnen helpen om de pijn te verlichten bij veel van deze kwalen. Dat komt omdat steunzolen broodnodige ondersteuning bieden. Uw voeten worden ontlast en het lichaamsgewicht wordt beter verdeeld. Hierdoor verbetert uw lichaamshouding. Dat kan zorgen voor minder pijn.
Welke steunzolen helpen tegen pijnlijke voeten?
De oplossing voor pijnlijke voeten is dus steunzolen. Maar dan is nog de vraag: welke steunzolen helpen het beste bij pijnlijke voeten? Hiervoor bent u bij Fusselastic aan het juiste adres. Onze steunzolen onderscheiden zich van de standaard steunzool. Wat maakt de Fusselastic steunzolen zo bijzonder?
- Met slechts 1 mm dikte zijn dit de dunste steunzolen en passen dus in al uw schoenen.
- De Fusselastic steunzolen worden uniek voor u gemaakt, passend bij uw maten en lichaamsgewicht.
- Ze gaan gemiddeld 10 jaar mee, waardoor u veel geld bespaart.
- Met een revolutionaire 3-puntsvering die ervoor zorgt dat u 100% rechtop staat.
Wilt u ook weer pijnvrij lopen?
Maak dan vandaag nog vrijblijvend een afspraak voor een verhelderend consult met een van onze experts. Pijnvrij lopen komt weer een stapje dichterbij!